Asun koirieni kanssa Suonenjoella, Kuopion ja Jyväskylän välissä.

 

Koirani, myös pennut, elävät kodissamme kanssani samoissa tiloissa.

 

Ensimmäisen kultaisen noutajani hankin vuonna 1989 lähinnä koti- ja perhekoiraksi. Ajan myötä rotuun lähemmin tutustuttuani heräsi kiinnostus kokeilla monipuolisen rotumme kanssa monenlaisia harrastuksia. Olen aikoinani osallistunut koirieni kanssa näyttelyiden lisäksi NOU, NOME-, MEJÄ ja TOKO-kokeisiin.

 

Nykyisin minulla on kotonani mummokoira sekä 3 hänen tyttärentyttärien lasta. Niiden kanssa nautimme pääasiassa lenkkeilystä, luonnossa liikkumisesta ja leppoisasta arjesta. Treenaamme noutajille ominaisia lajeja tähdäten taippareihin ja  satunnaisesti käymme näyttelyissä.

 

Kasvattamisesta kiinnostuin saatuani mahdollisuuden ostaa Ruotsista aikuinen terve narttu, Solstrimmans Zpicy Design, josta sittemmin tulikin kantanarttuni.

 

Kasvatan kultaisianoutajia pienimuotoisesti keskimäärin yhden pentueen vuodessa. Pyrin näin varmistamaan mahdollisuuteni olla pentujen ostajien tukena ja turvana pennun ensimmäisten kuukausien aikana niiden uusissa kodeissaan.

 

Olen Suomen kennelliiton, Suomen Koiran Kasvattajat ry, Golden Ring-Kultainen Rengas ry, Savon Nuuskut - Suomen noutajakoirajärjestön ja muutaman ulkomaisen kultaisten noutajien rotujärjestön jäsen.

 

Minulle on myönnetty kennelnimi (Goldwater) vuonna 1995 ja ensimmäinen Goldwater pentue syntyi 2001.

 

Suomen kennelliitto on myöntänyt minulle VUOLASVIRTA-palkinnon vuonna 2014
erittäin ansiokkaasta kultaistennoutajien kasvatustyöstä.

 

Olen Suomen kennelliiton pätevöimä mikrosirumerkitsijä.

Tietoa pennuista kiinnostuneille

 

Jalostukseen pyrin käyttämään kaikin puolin terveitä koiria sekä vaalimaan kultaisennoutajan ulkomuotoa ja käyttöominaisuuksia, niin että vanhemmat täydentävät toisiaan.

 

Kaikki pennut luovutan aikaisintaan 7-8 viikon iässä, 3 kertaa madotettuna, eläinlääkärin tarkastamina ja mikrosirulla tunnistusmerkittyinä sekä rekisteröitynä Suomen kennelliittoon.

 

 Eläinlääkäri käy aina tarkastamassa pennut luonani ennen pentujen 7 viikon luovutusikää, jolloin hän samalla näkee millaisessa ympäristössä pennut kasvavat ja koirani elävät. Koskaan ei ole ollut mitään huomautettavaa.

 

Pentujen mukaan annan kattavan hoito-ohjeen, Golden Infon ja tarvikepakkauksen. Kasvattini tulee käyttää PEVISA-tutkimuksissa (virallinen lonkka- ja kyynärkuvaus sekä silmätarkastus) 1-2 vuotiaina. Järjestän pentueille mahdollisuuden osallistua joukkotarkastukseen Kuopiossa pentueen ollessa noin 1,5 vuoden iässä, mihin halukkailla on mahdollisuus osallistua. Tutkimuksen kokonaishinta v. 2021 oli noin 300 €/koira (sis. kennelliiton lausuntomaksun).

 

Pentueeni kasvavat kotioloissa ja saavat ennen luovutusta opetella elämää myös aikuisten koirien kanssa ja tutustua riistaan.

 

Aloitan pennuille myös pillille opettamisen.

 

Kultainennoutaja on jalostettu metsästyskoiraksi! Käyttörodun ollessa kyseessä myyn pennut toiminnallisiin ja liikunnallisiin koteihin, joissa koiran kanssa harrastetaan yhteiseksi iloksi ja koiran psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, ei niiden kustannuksella. Luontaisen aktiviteettinsa purkamiseen kultainennoutaja tarvitsee johdonmukaisen, tavoitteellisen koulutuksen sekä ehdottomasti muutakin aktiviteettia kuin ulkoilu.

 

Jotta pennut saisivat parhaan mahdollisen alun uudessa kodissa, olen aktiivisesti yhteydessä pentujen omistajiin ensimmäisen puolen vuoden ajan. Jatkossakin olen kiinnostunut kuulemaan kuulumisianne ja olemaan mukana niin ilon kuin hädän hetkellä.

 

Koska on kysymyksessä elävä olento ja usein vauhdikastakin elämää viettävä uusi perheenjäsen, on pennun ostajien hyvä varautua ottamaan pennulle vakuutus eläinlääkärinkulujen ja kuoleman varalle. Edullisimmat tarjoukset saa yleensä omasta kotivakuutusyhtiöstä, mutta toki muihinkin vaihtoehtoihin on hyvä tutustua.

 

Kultainennoutaja on saksilla trimmattava turkkirotu, sitä ei saa ajaa koneella. Pennun ostajan on oltava valmis koiran turkin säännölliseen hoitamiseen. Jos säännöllinen turkin hoitaminen tuntuu haastavalle on jokin muu, lyhyempi karvainen, rotu parempi vaihtoehto.

 

Useimmat kultaisetnoutajat uivat mielellään kaikessa mikä on märkää, puhtaudesta (likaisuudesta) riippumatta ja maistavat (syövät) monenlaista (myös omistajalle ei niin mieleistä) mitä maastosta vain löytyy.

 

On hyvä myös muistaa, että pennun hankintahinta on vain murto-osa kaikista mahdollisista kustannuksista mitä koiran pitäminen maksaa!

 

Pyrin järjestämään jokaiselle pentueelle yhden pentuetapaamisen alle 1 vuoden iässä.

 

Pyrin auttamaan pentujen omistajia löytämään lähiseudultaan koulutusmahdollisuuksia, mikäli niiden löytäminen tuntuu hankalalle.

 

Haluan kiittää aktiivisia kasvattieni omistajia, jotka ovat tuoneet koiriaan esille kokeissa ja näyttelyissä! Kiitos myös muille jotka rakastatte koirianne ja pidätte niistä hyvää huolta! Toivottavasti tulevaisuus suo teille paljon onnistumisen iloa ja riemua!

 

Kannattaa tutustua myös Golden Ring ry:n nettisivuihin.
Sieltä löytyy kattavasti tietoa rodusta sekä sen historiasta.

 

Pentueita meillä on harvakseltaan ja saatat joutua odottamaan, mutta ota reippaasti yhteyttä mikäli sinua kiinnostaa Goldwater kultaisetnoutajat!